Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Baia Sprie Instrumente Structurale 2007-2013

-->

KULTURÁLIS ESEMÉNYEK MÁRAMAROS VÍDÉKÉN

A lenker (kormánnyal ellátott szánkó) ünnepe – Kapnyikbánya: március első felében egy hétvége, amely a téli sportok versenyéről, zenéről és táncról szól-

Udătoriul (Locsoló): - Dióshalom: Régi földműves szokás. A falu legszorgalmasabb emberét (udătoriu’), ünneplik, amelynek kiválasztása szigorú szabályok alá esik: egy öregekből álló zsűri hosszú időn keresztül figyeli a falusi dolgozó embereket, mielőtt kiválasztanák a legszorgalmasabbat.

Tavaszi harmóniák – Vişeul de Sus (Felsővisó): Népművészeti és Irodalmi Fesztivál, közel 30 éve rendezik meg.

Ruptul Sterpelor vagy Sâmbra oilor (A birkák elválasztása): Régi szokás, Máramaros minden falujában tartják. Május elején a birkákat csordákba terelik és felküldik a hegyi eszténákba, hogy ott legyenek egész nyáron. Az ivarképes juhokat elválasztják az ivaréretlenektől; lemérik a tejet, hogy megállapítsák, hogy mennyi tejtermék jár a gazdáknak naponta. Ezért ezt a szokást a “Mértékfejésnek” vagy “Tejmérésnek” is nevezik.

Sânziene: Június 24.-én ünneplik a nyári napéjegyenlőséget.

Nemzetközi menyegző fesztivál – Vadu Izei (Farkasrév): Június elején, nagy jelentőségű fesztivál, ami a hagyományos menyegzői ruhákat mutatja be, népviseleteket, néptáncokat és énekeket.

Fent a Vasér Völgyében - Vişeul de Sus (Felsővisó): Augusztus elején, a Visói és Vasér Völgy-i német kisebbség fesztiválja.

Gesztenye ünnep – Nagybánya: Szeptember végén, október elején, amikor megérett a gesztenye, akkor ünneplik Nagybánya város jelképét.

Deseşti (Desze) és Poienile Izei (Sajómező) fatemplomok búcsú ünnepe - Deseşti (Desze), Poienile Izei (Sajómező): Október 14.-én ünneplik szent Piroska ünnepét, a két fatemplom védőszentjét.
Téli Népszokások Fesztiválja – hagyományos, téli népszokások fesztiválja Târgu Lăpuş (Magyarlápos), Chioar (Kővár) településeken; népviseletek parádéja, a Karácsonyi és Újévi ünnepkörhöz kötődő rituálék bemutatása
“Marmaţia” téli népszokások fesztiválja - Sighetu Marmaţiei (Máramarossziget): 40 éves fesztivál, ahol a Máramarosszigeti téli népszokások alkotják a fesztivál magját.

ELÉRHETŐSÉG

CNIPT BAIA SPRIE, Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
+40 362.803.693
+40 362.803.693
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

VALUTAÁRFOLYAMOK

METEO

Top