Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Baia Sprie Instrumente Structurale 2007-2013

-->

Szabadidős tevékenységek

Sárkányrepülés - a Mogoşa csúcs (1246m) megfelelő hely, hogy bármely szélirányba elinduljunk

Sziklamászás – Piatra Vlaicului vagy nevezik még Biserica lui Vlaicu-nak is (Vlaicu temploma), egy pengeszerű, háromszög alakú, andezit sziklaképződmény, ami a Şuior üdülőhelytől 10 km-re (gépkocsival megközelíthető) található. A helyet főként a helyi hegykedvelők látogatják, a kilátás miatt, mivel innen gyönyörű panoráma nyílik a Mogoşa csúcsra és a Nagybánya síkságra. A magaslat délkeleti elhelyezkedése révén majdnem egész évben kedvező mászási feltételeket kínál , még a kánikula napokon is, a magassága valamint a légáramlatok miatt.

Túrázás – a tapasztaltak rendelkezésére állnak a nagy szintkünbségű direkt útvonalak, mint a Mogoşa csúcs 1246m, a Gutai hegység csúcsai: a Secătura csúcs 1392m, a Creasta Cocoşului 1394m, a Gutâi csúcs 1443m, a Gutâiul Mic csúcs 1392m, valamivel több állóképességet kíván, de itt megemlítenénk a Ignis csúcsot is 1307m. Ugyanezek az úticélok elérhetőek a kevésbbé felkészültek számára is, igaz hosszabb de könnyebb szerpentineken, amelyeken fokozatosan csökken a szintkülönbség.
Az ösvényeket turistajelzésekkel látták el, pihelnőhelyeket alakítottak ki rajtuk, általában kristálytiszta vizű források közelében, váltakozva haladnak erdős valamint hegyi legelős részeken, csodálatos látványt nyújtva.

Biciklizés – a helyi biciklisek „örökös kihívása”, a Gutinuról, amely a Nagybányai DN18 úti kijárótól számítva (a Lukoil benzinkút utáni vasúttól) közel 800 m szintkülönbséget mér, felbiciklizni a Gutâi átjáróig ~ 23 km, várja az elszánt vállalkozó szelleműeket.
A Şuior alaptáborból 17 km ereszkedő és egyenes terep Nagybányáig, jó bemelegítő, miután a Gutâi átjáróig, a 987m magasságig, tesztelhető az állóképesség. Ha még akad tartalék, akkor javasoljuk leereszkedni a Mara falu bejáratáig, ahonnan vissza lehet térni a csúcsra, kb. 10 km hegyre karikázás, majd 11 km látványos ereszkedés a „Kereszteződésig”, ahonnan balra kanyarodva 3 km után elérjük a Şuior alaptábort, a megérdemelt pihenés fejében.

Természetesen számos alaputvonal létezik, amelyek nemcsak a természet nyújtotta látvánnyal valamint a táj jellegzetes vidéki sajátosságával szereznek örömet a látogatónak, hanem az útvonalak összetettségi és keménységi fokával.

Hegymászás – a legnagyobb hegymászó és sziklamászó terep Románia észak-nyugati vulkanikus hegyén a Creasta Cocoşului geológiai rezervátum keretén belül található, 1438 m-en, a Gutai hegységben. A sziklaszirt egy régi vulkanikus kráterszél maradványa, kb. 200m hosszú, északnyugat – délkelet irányba húzódik, kb. 150 m magasan az északi részen, egy masszív egybefüggő résszel, ahol látszanak a hegymászó utvonalak, majd folytatódik egy függőleges szakadékok általt barázdált résszel, amelyek majdnem matematikai pontossággal ismétlődnek 5-6 méterenként, 130m hosszúsgában, ahol a sziklamászó utvonalakat alakítottak ki.

Jelenleg három jó állapotban levő hegymászó útvonalat találunk, megfelelően felszerelve, amelyek nem ígényelnek különleges felszerelést, egy 60 m-es kötélell és 20 db karabínerrel végig lehet mászni rajtuk. Közülük a „Négy lapszög útvonala” a leghíresebb és leglátányosabb, haladóknak ajánlott, mivel szükség esetén a leereszkedés erről az útvonalról körülményes.

ELÉRHETŐSÉG

CNIPT BAIA SPRIE, Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
+40 362.803.693
+40 362.803.693
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

VALUTAÁRFOLYAMOK

METEO

Top