Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Baia Sprie Instrumente Structurale 2007-2013

-->

ACTIVITĂȚI RECREAȚIONALE

Parapantă - Vârful Mogoşa (1246m) este un loc propice pentru decolarea pe orice direcţie de vânt

Escaladare - Piatra Vlaicului sau Biserica lui Vlaicu cum i se mai spune, este o lamă stâncoasă de forma triunghiulară din andezit ce se găseşte la 10 km.(auto), de Staţiunea Şuior. Locul este frecventat de montaniarzii locali datorită punctului de belvedere ce oferă o panoramă frumoasă asupra vârfului Mogoşa şi a depresiunii Băii Mari. Expunerea sud-estică a peretelui oferă condiţii bune de căţărare aproape tot timpul anului, chiar şi în zilele toride datorită altitudinii şi a curenţilor de aer.

Trekking - Cei experimentaţi au la dispoziţie traseele directe cu diferenţe mari de nivel, cum ar fi Vf. Mogoşa 1246m vârfurile de pe creasta masivului Gutâi, Vf. Secătura 1392m, Creasta Cocoşului 1394m, Vf. Gutâi 1443m, Vf. Gutâiul Mic 1392m, cu un plus de anduranţă menţionăm şi Vf. Ignis 1307m. Aceleaşi obiective pot fi atinse şi de cei mai puţin pregătiţi pentru munte, prin parcurgerea unor trasee pe curba de nivel, mai lungi ce-i drept dar mai uşoare şi care reduc treptat din diferenţa de nivel.
Potecile din zonă sunt marcate, au locuri amenajate pentru popas, de regulă în apropierea unor izvoare de apă cristalină, parcurg atât zone împădurite cât şi paşuni alpine care oferă privelişti minunate.

Ciclism - "Eterna provocare" a cicliştilor locali, căţărarea de pe Gutinu cu cei aproape 800m diferenţă de nivel calculaţi de la ieşirea din Baia Mare pe DN 18 (calea ferată după staţia Lukoil) până în Pasul Gutâi ~ 23 km îşi aşteaptă temerarii.
Din Şuior bază aveţi 17 km coborâre şi plat până în Baia Mara, o încălzire bună, după care vă puteţi verifica performanţa sportivă până în Pasul Gutâi altitudine 987m. Dacă mai aveţi resurse puteţi coborî până la intrarea în satul Mara de unde ne întoarcem în vârf cca. 10 km de căţărare bună, coborâm spectaculos 11 km. până la "Intersecţie" de unde virând la stânga după 3 km ajungem înapoi la Şuior bază, pentru o binemeritată odihnă.
Evident traseele de fond sunt numeroase, oferind atât plăcere privitorului prin frumuseţea cadrului natural şi a specificului rural unic, cât şi prin complexitatea şi duritatea traseelor.

Alpinism - Cel mai mare poligon de alpinism şi escaladă pe roca vulcanică din nord-vestul României se găseşte în cadrul rezervaţiei geologice Creasta Cocoşului 1438m, din masivul Gutâi. Creasta reprezintă o porţiune dintr-un vechi crater vulcanic având lungimea de ~200m, orientare NV-SE cu înălţimea relativă de ~150m în partea de nord unde începe cu un bloc masiv în care regăsim traseele de alpinism şi care se continuă cu o suprafaţă brăzdată din loc în loc de fisuri verticale ce se repetă la o distanţă aproape matematică de 5-6m pe o lungime de cca. 130m, zonă în care sunt amenajate traseele de escaladă.
La ora actuală se găsesc trei trasee de alpinism în stare bună, echipate corespunzător care nu necesită asigurări suplimentare putând fi parcurse cu o coardă de 60 m şi 20 bucle expres. Dintre ele "Traseul celor patru diedre" este cel mai renumit şi spectaculos, el fiind recomandat avansaţilor, în caz de nevoie retragerea din acest traseu fiind mai dificilă.

DATE CONTACT

CNIPT BAIA SPRIE, Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
+40 362.803.693
+40 362.803.693
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

CURS VALUTAR

METEO

Top