Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Baia Sprie Instrumente Structurale 2007-2013

-->

Centrul de ceramică Baia Sprie

Încă din secolul al XVII-lea în Baia Sprie exista un centru de ceramică, alcătuit din bresle de olari. În 1780 în oraş erau 50 de olari, ca după aproape 160 de ani în anul 1938 numărul acestora să scadă la 7. Aceştia locuiau pe strada Olarilor strada ce-şi păstrează denumirea şi astăzi. Prelucrarea lutului şi tehnica modelării vaselor nu se deosebeşte mult de tehnica celorlalte centre de ceramică din țară. Ca elemente de decor, predomină formele geometrice şi cele vegetale. Centrul de ceramică de la Baia Sprie se încadrează în familia ceramicii româneşti smălțuită şi nesmălțuită. Astăzi cel mai de seamă reprezentant al breslei olarilor din Baia Sprie este Leș Daniel, care în ciuda tinereții lui a ajuns să fie recunoscut în tară şi străinătate, prin creațiile de excepție pe care le modelează cu atâta talent şi suflet.
Daniel Leș s-a născut în 1972 în familia pictorului și ceramistului Ioan Leș.
Încă de la 5 ani era în atelierul tatălui sau care i-a și modelat talentul pentru desen și ceramică. Din acestă fericită îmbinare între roata olarului și desen s-a născut arta lui Daniel Leș: ceramica figurativă.
Începând din 1997 Daniel a fost invitat să expună originalele sale lucrări la Muzeele de Etnografie și Artă din țară, în spații expoziționale din țară și din străinătate, unde a fost premiat în numeroase ocazii cu Diploma de excelență, premii pentru originalitate, Premiul Special al Juriului.
Din 2000 începe să fie recunoscut ca un continuator și promotor al artei olăritului pentru generațiile mai tinere, fiind adeptul metodelor tradiționale de prelucrare a lutului.
Primele lui personaje sunt din satul copilăriei lui și poarta numele celor care l-au inspirat.
În 2005 deschide Pensiunea Casa Olarului, unde cei care doresc să-l viziteze pot fi găzduiți în camere decorate rustic. Oaspeții pot asista la demonstrații de olărit și modelaj și au posibilitatea de a lua lecții și de a cumpăra lucrări din ceramică la preț de atelier. Li se oferă mese compuse din mâncăruri tradiționale (guiaș la ceaun, plăcinte, sărmăluțe). De neuitat sunt cinele la lumia lampașelor și a lumânărilor în cadrul cărora se deapănă povești de demult.

GALERIE FOTO

 

DATE CONTACT

CNIPT BAIA SPRIE, Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
+40 362.803.693
+40 362.803.693
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

CURS VALUTAR

METEO

Top