Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Baia Sprie Instrumente Structurale 2007-2013

-->

Biserica romano-catolică Sfânta Maria

Biserica Sfânta Maria din Baia Sprie datează din 1847 - 1858 și se află în centrul localitătii, în mijlocul fostei piețe a orașului, numită Piața Hunyadi, în apropierea bisericii reformate și a primăriei.
Fațada bisericii este monumentală. În fața bisericii, pe piedestaluri înalte sunt așezate statuia regilor sfinți maghiari Sf. Ștefan și Ladislau, iar în nișele cu închidere semicirculară ale fațadei se află statuile Sfinților Petru și Pavel.
Prima menționare a parohiei provine din registrul zeciuielii papale din anul 1333, când preotul din localitate plătea o dijmă de 24 grosi.
Biserica parohială din Baia Sprie est un monument important de arhitectură religioasă de stil neoclasicist, care însă prin utilizarea elementelor caracteristice ale stilului romantic are și un caracter istoricizant. Importanța ei, în afară de nivelul ridicat al calității arhitecturale și a amenajării interioare, se datorează și faptului, că a fost proiectat de un preot diecezan, un caz rarisim în arhitectura religioasă a vremii.

 

GALERIE FOTO

  • Adresa: Baia Sprie, Piaţa Libertăţii, nr. 30, județ Maramureş

DATE CONTACT

CNIPT BAIA SPRIE, Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
+40 362.803.693
+40 362.803.693
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

CURS VALUTAR

METEO

Top