Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Baia Sprie Instrumente Structurale 2007-2013

-->

Tinovul Tăurile Chendroaiei

Tăul Chendroaiei numit şi Tăul de sub Gutâi reprezintă “lacurile nivale” (unii îl consideră “lac periglaciar”). Este situat sub Creasta Cocoşului, la 1053 m altitudine, pe versantul nordic al Munţilor Gutâi. Aici găsim două ochiuri de apă de doar 5 pe 10 m respectiv 5 pe 15 m, reminiscenţe ale unui fost lac care era mult mai mare, dar prin colmatare, înmlăştinire, s-a transformat într-un tinov bombat, care are circa 2,7 hectare.
Acest tău este alimentat predominant din precipitațiile atmosferice.
Suprafața bombată, sub formă de dom, înalt de cca 4 m, este formată în mare parte din mușchi de tip arctic, pe care s-a instalat pernițe de afin, merișor, afin vânăt și rachițele.
În preajma zonei lacustre cu apă liberă, există deci un tinov, o mlaştină oligotrofă, grosimea turbei ajungând la 8 metri.
Turbăria are o suprafață de 24.592 mp și adăpostește o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte.
Roua cerului (Drosera rotundifolia și Drosera intermedia) - dieta carnivoră a acetsor plante reprezintă adaptarea perfectă la un habitat sărac în nutrienți.
Acest ecosistem unic conține 95% apă, integritatea lui fiind menținută de stratul de plante vii și rădăcini care se împletesc pe suprafața tinovului.
Spre deosebire de alte ecosisteme, plantele moarte din tinov nu se descompun. Lipsa oxigenului din formațiunea acvatică neaeristă previne apariția microorganismelor (bacterii și ciuperci) responsabile de procesul de descompunere. În aceste condiții, plantele moarte se turbifică, aglomerându-se în fund sub forma unui zăcământ turbos.
Turba formată are o mare importanță științifică conservând plante și animale moarte, el constituie un veritabil laborator pentru studiul diverselor specii.

 

GALERIE FOTO

DATE CONTACT

CNIPT BAIA SPRIE, Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
+40 362.803.693
+40 362.803.693
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

CURS VALUTAR

METEO

Top